Noord via oost 2006 deel 8

Via een aftakking naar de E10 ga ik naar de grootste noordelijke stad van Zweden, Kiruna. Deze stad staat ook vaak bij de weerberichten vermeld. Ik vind het een leuke levendige stad. Had ik niet verwacht.

 

Alweer heb ik geluk en ben ik maar net op tijd bij een tankstation. Dit keer 19 van de 20 liter. Alleen te betalen via een automaat. Gelukkig heb ik contanten want met een pasje lukt niet. Tank vol en gaan met die banaan.

 

Als ik in Gällivare aankom ga ik eerst naar de supermarkt. Als ik weer buitenkom staat er een Nederlandse Yamaha naast de King. De man is ook naar de Noordkaap geweest en staat op een camping in de buurt. Volgens hem een prima camping dus ik laat me even de weg naar de camping wijzen. Inderdaad een prima camping. Mooie ruime plaatsen op gras en prima sanitair. Daarbij ook nog de goedkoopste camping tot nu toe.

 

Ongeveer 100 kilometer na Gällivare ga ik de poolcirkel weer over. Hier kom ik de Nederlandse Yamaha rijder weer tegen. Hij verteld over de 17 in Noorwegen en dat het de moeite waard is. Over de 17 had ik al meer gehoord, dus ga ik daar naartoe.

Via Arvidsjaur rijd ik door naar Storuman. Via het campingboek vind ik camping Storuman. Een redelijk grote camping aan een mooi meer.

Tegen de avond kan ik nog even genieten van een mooie Zweedse ondergaande zon die aan de horizon verdwijnt. Hier wordt het ’s avonds al weer donker. Niet lang maar wel donker.

 

De volgende dag ga ik via de E12 weer richting Noorwegen. De E12 wordt in Zweden de Blavägen genoemd. Bij Tärnaby neem ik de afslag naar Noorwegen waar de weg overgaat in de 73. Na een stukje E6 in zuidelijke richting ga ik de 76 op die op zijn beurt weer over gaat in de 17.

Op de 17 moet je vaak met de veerboot. Ik denk echter dat de 17 in noordelijke richting mooier is. Ik vind deze kant wel leuk maar daar is het dan ook mee gezegd.

Uiteindelijk kom ik weer op de E6 terecht en vind er een mooie camping met een mooie groene gras bodem. De volgende morgen is de tent helemaal kletsnat van de dauw. Ik heb de tent echter strategisch opgesteld de avond ervoor. De tent staat pal in de vroege ochtendzon en is binnen niet al te lange tijd droog.

Via mooie en lange wegen rijd ik terug naar Zweden. De grens is niet meer dan een formeel bordje met de opschrift riksgrens.

 

Bij Sundsval volg ik vanaf de E4 een campingbord waarna het nog zeker 30 kilometer rijden is voor je er bent. De volgende dag ga ik kilometers vreten over de E4. Ik wil nog een kijkje nemen in Stockholm.

De E4 is best een drukke weg, sommige stukken zijn zelfs snelweg. Voor een motorrijder niet echt aan te bevelen.