Noord via oost 2006 deel 3

Als ik vertel dat ik naar Riga onderweg ben bieden ze gelijk aan dat ik met hun meerijd. Ze wonen in Riga. We rijden samen over mooie weggetjes en door een deel dat ze klein Zwitserland noemen vanwege de heuvels.

We komen na een tijdje aan in Jürmala, zeg maar het Scheveningen van Letland. Het strand ligt vanwege het mooie weer vol met mensen.

Vlak voor Riga gaan we nog ergens wat eten. Prima voedsel en goede porties.

Thuis had ik op internet een hotel opgezocht met bewaakte stalling voor de King. Svetlana belt het hotel om een kamer te reserveren, in de zomer zitten de hotels in Riga vaak vol.

Oleg en Alla gaan weer naar huis, Svetlana wijst me de weg naar het hotel. Mooi op tijd ben ik in het hotel, motor kan mooi op een afgesloten deel staan.

Het Laine hotel is een prima hotel in een oud gebouw. Niet al te duur .

Het is nog vroeg dus is er nog tijd zat over om Riga te verkennen. Svetlana kent de stad en wil mij wel rondleiden. Dat sla ik natuurlijk niet af.

We gaan met een rondvaartboot over de rivier de Daugava. Aan de ene kant van de rivier vind je het nieuwe Riga en aan de andere kant vind je de oude stad.

Riga is echt de moeite waard. Vooral de oude stad is mooi. Niet echt groot maar wel heel gezellig.

Het monument van de vrijheid is na 1991 geheel opnieuw opgebouwd omdat het tijdens de Sovjettijd verboden was.

Ook de volgende dag blijf ik nog in Riga. Mijn kleren moeten worden gewassen. Ik had ze bij de receptie afgegeven waar ik de volgende dag mijn ondergoed voor €3,= fris gewassen weer op kon halen.

In de middag ga ik Riga maar weer even in. Het is erg warm met een strak helder blauwe hemel.

Dit is “the museum of the occupation of Latvia 1940-1991”. Ik vindt het nogal een grauw gebouw wat eigenlijk op de verkeerde plek staat. Er omheen staan namelijk mooie oude gebouwen.

Het huis van de zwarthoofden zie je vaak op foto’s van Riga.

’s middags ga ik lekker op het terras zitten en aapjes kijken. Na een paar bakken koffie,gebak, drinken en ijs moet ik €10,= betalen. Dat zijn nog leuke prijzen.

Het contrast aan de beide zijden van de rivier Daugava is groot. Aan de ene zijde het mooie oude Riga, aan de andere zijde het nieuwe Riga met nieuw- en hoogbouw.