Noord via oost 2006 deel 1

Tijdens de zeer warme zomer van 2006 ben ik weer klaar voor een langverwachte vakantie. Op 19 juli vertrek ik via Duitsland naar het oosten van Europa.

Na een dag snelweg rijden kom ik tegen de avond aan bij een camping aan de Duits/Poolse grens. Vlak voor de grensovergang bij het Poolse Szczecin.

Ik ga ondanks het mooie weer vroeg mijn nest in want ik wordt weg geplaagd door het grote aantal muggen die worden aangetrokken door het nabij gelegen riviertje.

De volgende dag rijd ik via de A11 en sta ik binnen een kwartier aan de Poolse grens. Er is ook grenscontrole. Poolse douane in de vorm van een goedlachse dame en heer, een Duitse douane nors en arrogant.

De Duitser zegt in gebiedende wijs “Brille ab!” als ik hem mijn paspoort geef. Ik zeg er direct “bitte” achteraan en ik houd mijn paspoort stevig vast als hij deze wil pakken. Hij kijkt me streng aan en ik glimlach. Hij blijft nors. De Poolse beambten hebben een gigantische grijns op hun gezicht. “weiterfahren” zegt de Duitse beambte na controle van mijn paspoort. Ik klik de King in zijn één en trek er volgas weg. Één van de Poolse beambten staat met de vingers in de oren. De Duitser maakt alleen een nee-schuddende beweging met zijn hoofd.

In Polen direct maar even tanken, lekker goedkoop.

Via de weg 36 en 107 rijd ik naar de noordkust. Met dik 35 graden en de volle zon in mijn gezicht kan ik wel een beetje verkoeling gebruiken.

Ik had veel gelezen over het slechte Poolse wegdek. Ik vind het echter heel erg meevallen. Het is inderdaad geen super asfalt maar het is absoluut niet echt slecht. In Frankrijk en Italië heb ik slechtere wegen onder mijn wielen gehad.

Onderweg kom ik geregeld politiecontroles tegen. Veel laser controle en controle op ladingen van vrachtwagens.

Helaas heb ik geen gedetailleerde kaart van Polen in mij GPS. Alleen de doorgaande wegen kan ik via de GPS volgen. Vaak rijd ik volgens mijn GPS een heel eind naast de weg. Globaal is het echter wel goed te doen, ik kan tenslotte heel goed op het kompas van de GPS rijden. Dus ondanks dat het niet gedetailleerd is toch een handig hulpmiddel.

Alles in Polen is eigenlijk best goedkoop.

Als ik een camping zoek voor de nacht kom ik terecht in Chojnice. Het is een hotel met camping en vakantiehuisjes. Ik neem een huisje want voor omgerekend €12,= ga ik echt mijn tent niet opzetten. Het huisje ziet er prima uit en is voorzien van douche en wc.

In het bijgelegen hotel kun je volgens mij ook heel goed eten, ik zag er grote schalen met vlees en andere lekkernijen. Helaas had ik me onderweg al volgegeten in grote schnitzels voor slechts €4,=

Over de 16 ga ik verder richting het merengebied Mazurski. De 16 is een mooie weg en doet me denken aan de weg van Beerze naar Ommen, de R 103. De 16 is op zijn mooist daar waar het verboden is voor vrachtverkeer. Dan is het lekker rustig en rijd je door allerlei leuke dorpjes.

Langs de route zijn meer dan genoeg tankstations en je komt telkens weer een bar tegen waar je voor weinig geld kunt eten en drinken.

Na een dag met 491 kilometer over binnenwegen kom ik aan in Augustow. Ik zie een groot spandoek met de tekst CAMPING erop. Ik rijd de weg in en zet mijn tent op. Het is een redelijk drukke camping. Als ik er een paar uur sta is elk plekje benut. Veel te vol dus.                  

Even later slaat het weer om en begint het heel hard te regenen. Als het droog is kijk ik even naar buiten en zie dat de camping nog voller is geworden. Niet aan te bevelen dus.